ISTORIC

ISTORIC

Pe amplasamentul actualului Palat, a fost ridicată între anii 1812 și 1815 Casa Golescu, în stil neoclasic, cu un etaj și care avea 25 de odăi, impresionant pentru o locuință în Bucureștii acelei epoci.

În 1837, casa somptuoasă a stolnicului Dinicu Golescu devine Curtea Domnească a lui Alexandru Ghica Vodă. Din 1859 până în 1866 aici a locuit domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Din 10 mai 1866 casa devine locuința domnitorului Carol I.

După incendiul petrecut în noaptea de 7-/8 decembrie 1926, care a distrus corpul central, devine necesară repararea clădirii, care insa esueaza si intre 1935–1936 vechiul Palat este complet demolat, in locul sau fiind construit Palatul Regal, in forma actuala, după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu și inaugurat în anul 1937. Aceasta lucrare s-a incadrat intr-un program al regelui Carol al II-lea de imbogatire a peisajului bucurestean cu constructii monumentale.

La 24 august 1944, a doua zi după ce Regele Mihai și colaboratorii săi au înlăturat de la putere guvernul condus de Ion Antonescu, Palatul a fost grav avariat de bombardamentul aviatiei germane Luftwaffe, survenit ca represalii.

[ultimate_spacer height=”50″]

Începând cu anul 1953, o parte din Palat a adăpostit Muzeul de Artă al României (destinație care se menține până în prezent).

În timpul dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, Sala Tronului era cunoscută ca „Sala Consiliului de Stat a Republicii Socialiste România”, fiind folosită pentru unele evenimente oficiale ale regimului comunist.

Tot începând din perioada comunistă, sala de spectacole “Auditorium” din interiorul Palatului („Sala Mică a Palatului”) a fost deschisă publicului, ca cinematograf.

In spatele Palatului Regal, s-a înfăptuit un somptuos ansamblu arhitectural-urbanistic, construit între anii 1959 și 1960, de către arhitecții Horia Maicu, Tiberiu Ricci, Ignace Serban, inginerii A. Cișmigiu și D. Badea pentru structură, inginerii Alexandru Anton Necșulea și N. Wegener pentru acustică, inginerii A. Băilescu și V. Marinescu pentru instalațiile electrice și iluminat, pe locul unde s-a aflat reședința regală numită „Casa Nouă” (clădirea în care a fost arestat Mareșalul Ion Antonescu în timpul evenimentelor de la 23 august 1944, clădire demolată de bombardamentele germane survenite a doua zi).

[ultimate_spacer height=”50″]

Una din cele mai frumoase privelişti noi ale Bucureştilor. Piaţa este compusă dintr-o sală polivalentă (Sala Palatului) în jurul căreia s-au ridicat nouă blocuri de locuinţe cu parter şi 9 etaje şi unul cu parter şi 15 etaje (Blocul Turn), totalizînd circa o mie apartamente. Ansamblul incită şi farmecă pana astazi prin lumina ce o degajă, prin coloritul viu şi plăcut, prin arhitectura modernă şi unitatea stilului, influentata decisiv de prezenta Palatului Regal. In fapt pentru aceasta lucrare realizatorii ei, mentionati anterior, au fost distinsi cu “Premiul de Stat” in 1962. Sala Palatului este un centru de conferințe și sală de concerte si a găzduit de-a lungul anilor mai multe conferințe importante, precum cea organizată de Comisia Economică a Organizației Națiunilor Unite pentru Europa, Congresul Mondial pentru Populație, Congresul Mondial pentru Energie și Congresul Mondial al Crucii Roșii. Deasemenea acesta a fost locul preferat pentru organizarea congreselor si plenarelor partidului unic inainte de 1989 si a congreselor marilor partide de dupa 1989.

[ultimate_spacer height=”50″]

Adiacent acesteia se situeaza salile gemene Alpha si Beta. Cu o capacitate de pana la 100 de persoane fiecare, acestea ofera un mediu elegant de desfasurare unor simpozioane, mese rotunde, intalniri de afaceri.

La nivelul 1 se impune atentiei vizitatorilor tripticul armonios format de catre Foier, Sala Colonadelor si Salonul Intim, cu o suprafata totala de aprox 550 mp, extrem de potrivit intalnirilor de mare tinuta, in timpul evenimentelor de amploare dar si antractului invitatilor in Loja Oficiala.

La nivelul 2 se detaseaza Sala Coloanelor, cu o suprafata de aprox. 550 mp, propice pentru organizarea unor conferinte la care numarul participantilor nu depaseste 450 de delegati.

Sala Palatului, devenită unul dintre simbolurile Bucureștiului, a găzduit in decursul timpului zeci de concerte și evenimente culturale precum Festivalul „George Enescu”, prilejuind aparitia pe scena sa a unor personalitati de prim rang ale muzicii clasice cum ar fi dirijorii Zubin Mehta, Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, George Georgescu, pianistii Dan Grigore, Arthur Rubinstein, Radu Lupu, violonistii David Oistrach, Lola Bobescu, Ion Voicu, Silvia Marcovici, Iehudi Menuhin, violoncelistii Pablo Casals, Stefan Gheorghiu, Radu Aldulescu si lista ar putea continua.

Nici concertele de muzica noua nu au lipsit, daca ar fi sa mentionam aici numai pe Jose Feliciano, 5-th Dimension, Middle of the Road, Dire Straits, John Mayall, Sting, Chris de Burg, Chris Rea, Eruptions, Boney-M, Cliff Richard, etc.

In decursul timpului, scena Salii Mari a gazduit spectacole de teatru si divertisment de mare amploare daca avem in vedere ca Teatrul National a beneficiat de o scena de dimensiuni acceptabile doar din 1976. Pe rand, pe scena Salii Palatului, au aparut Artistii Poporului Alexandru Giugaru, Radu Beligan, Gr. Vasiliu-Birlic, Costache Antoniu, George Calboreanu, Ion Fintesteanu, Artistii Emeriti Dina Cocea, Elvira Godeanu, Marcela Rusu, Fory Eterle, Stefan Ciubotarasu, Toma Caragiu, Liliana Tomescu, Ileana Predescu, Mircea Crisan, in piese din repertoriul national sau international.

Un loc aparte au reprezentat spectacolele cinematografice, Sala Palatului fiind prima gazda a filmelor proiectate conform noilor tehnologii de ecran lat, cinemascop, panoramic completate de confortul superior.

Event Search
Latest Posts
Ads