PLĂIEŞII

Selecteaza locurile

Comunicat de presă

23.03.2022 | Chișinău

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii, condus de Nicolae Gribincea, anunță lansarea Turneului “Partea noastră de iubire”, eveniment artistic în care tradiționalul, autenticul și contemporanul își dau întâlnire.

Turneul este prilejuit de lansarea oficială a albumului de cântec orășenesc “Partea noastră de iubire” – un album ce cuprinde 26 de cântece pe versurile marilor scriitori basarabeni Dumitru Matcovschi, Grigore Vieru, Petru Zadnipru, etc. Muzica pentru toate cele 26 de cântece a fost compusă de Nicolae Gribincea. Grație acestui album, publicul va avea ocazia să descopere și talentul de compozitor de cântec orășenesc al conducătorului artistic al ansamblului, Nicolae Gribincea.

În programul spectacolelor au fost incluse cântece în primă audiție care vor fi prezentate într-o atmosferă de neuitat, așa cum le stă în fire Plăieșilor.

“Anul 2022 va fi anul reîntâlnirilor multașteptate! Venim cu partea noastră de dragoste, frumos și lumină pentru a pune umărul la valorificarea și întregirea culturii neamului nostru. Vă așteptăm cu drag!”, menționează Nicolae Gribincea.

Șirul de spectacole programate pentru primăvară vor avea loc la Chișinău, Constanța, Galați, Bacău și Suceava. În toamnă, turneul va continua cu spectacole în alte orașe ale țării: Piatra Neamț, Botoșani, Iași, București. Pentru mai multe detalii despre turneu consultați pagina oficială  a ansamblului www.plaiesii.md/spectacole.

__________________________

Ansamblul etnofolcloric Plăieșii a fost fondat în anul 1989, la Chișinău. Este alcătuit din 14 membri, 7 vocaliști și 7 instrumentiști. Repertoriul ansamblului este constituit din folclor autentic, cântece și dansuri bărbătești specifice zonei Basarabiei. Prin activitatea sa artistică, ansamblul contribuie la conservarea și promovarea patrimoniului cultural imaterial.

O parte considerabilă a repertoriului Plăieșilor îl constituie colindul de ceată bărbătească care în decembrie 2013, a devenit parte a patrimoniului cultural imaterial al umanității UNESCO. A fost primul element de patrimoniu cultural din spațiul basarabean protejat de UNESCO la care și-a adus aportul considerabil Ansamblul etnofolcloric Plăieșii.

Share This Event
Event Details
  • Days
    Hours
    Min
    Sec